A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. ANS (Air Navigation Service) III. projektje számára a maximálisan adható 5 964 000 euró támogatást ítélte meg az Európai Unió.

Antonio Tajani, az Európai Unió közlekedéspolitikai biztosa a 2009. október 21-22-ei nápolyi miniszteri konferencián jelentette be az Európai Gazdaságélénkítő terv alapján készített TEN-T (Transz-európai Hálózatfejlesztési Terv) keretében allokált 500 millió euróból részesülő projekteket. A pályázatot kizárólag a rövid határidő alatt megvalósuló kivitelezési munkálatok támogatására írták ki.

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. által kiemelt feladatként kezelt, 11 milliárd forint értékű ANS III. projekt számára a várható kivitelezési költség 20%-át, azaz a maximálisan adható 5 964 000 euró támogatást ítélt meg az Európai Unió.

Az ANS III. projekt keretein belül új ATS (Air Traffic Service – légiforgalmi szolgálat) központ létesül. 2012-től a légiforgalmi irányítás az új épületbe kerül, míg a jelenleg irányítóközpontként működő épület tartalék központként üzemel, továbbá helyet ad majd a torony-és radar szimulátoroknak. Az ANS III. projekt célja a légi navigációs szakma által európai szinten elismert, high-tech tudásközpont létesítése, amely lehetővé teszi a HungaroControl jelenlegi, szervezeten belül végzett és a jövőben tervezett, szervezeten kívüli csoportoknak történő oktatást is. A HungaroControl Zrt. az ANS III. projekt égisze alatt valósította meg a közelmúltban a 3 dimenziós toronyszimulátor fejlesztését és üzembe helyezését. A 600 millió forint értékű beruházás legfőbb hozadéka, hogy a légiforgalmi irányítók képzése világszínvonalú berendezéseken zajlik, így emelkedik az oktatás színvonala és nő a hatékonysága.

Az ANS III. projekt tervei között szerepel továbbá a légiforgalmi irányításhoz használt MATIAS rendszer teljes hardware platform cseréje, a szoftver frissítése, valamint egységes IP-s hálózat kiépítése is.

*** A HungaroControl Zrt-ről ***

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. a magyar légtérben a légiforgalmi szolgáltatások nyújtására és légiforgalmi szakszemélyzet képzésére kijelölt szervezet. A HungaroControl Zrt. a biztonságos és hatékony léginavigációs szolgáltatást biztosítja a kijelölt légterekben.