A Bombardier és a Siemens szorosan együttdolgozva egy olyan innovatív, rugalmas járműkoncepciót fejlesztett ki, mely lehetővé teszi az ICx szerelvények különféle közlekedési helyzetek egyedi kívánalmaihoz történő adaptálását
A Siemensszel kötött keret-megállapodásban akár 300 nagysebességű vonat alkatrészeinek fejlesztésére és gyártására kap lehetőséget a cég.

null

A Bombardier Transportation partnertársulási keretmegállapodást kötött a Siemens AG-vel, amelynek értelmében a Deutsche Bahn (DB AG) számára akár 300 ICx típusú nagysebességű vonathoz fejleszt és szállít fontos alkatrészeket. Az első 130 vonatra szóló opció lehívása mintegy 1,3 milliárd euró bevételt jelent a Bombardier számára.

A DB AG további 90 nagysebességű vonat lehívását is tervezi a Siemenstől, így az összesen 220 vonatra szóló megrendelés mintegy 2,1 milliárd euró bevételt jelent a Bombardier számára. A Siemens és a DB AG között fennálló keret-megállapodás további 80 vonat lehívására szóló opciót is tartalmaz, mely 2030-ig bármikor igénybe vehető.

A Bombardier többek között az új ICx flotta kocsiszekrényeit és a forgóvázait szállítja a Siemensnek. Ezen túlmenően a Bombardier végzi az összes záró vonatkocsi és néhány közbenső kocsi végső összeszerelését is.

Stéphane Rambaud-Measson, a Bombardier Transportation személyszállítási divíziójának elnöke elmondta: „Büszkék vagyunk a Siemenstől kapott megrendelésre, amelynek köszönhetően közreműködhetünk az ICx vonatok tervezésében és gyártásában. A Bombardier által kifejlesztett és legyártott műszaki megoldások jelentősen hozzájárulnak a Deutsche Bahn e fontos projektjének sikeréhez. Az ICx szerelvények döntő befolyással lesznek a németországi távolsági személyszállítás jövőjére, a projekt pedig mintaprojekt lesz.”

Oliver Schmidt, a személyszállítási divízió északi régióért felelős értékesítési alelnöke hozzátette: „Nagy örömünkre szolgál, hogy döntő szerepet vállalhatunk egy ilyen nagy projektben a Német piacon. Az ICx projekt leglényegesebb technológiai megoldásainak fejlesztését és gyártását németországi üzemeinkben – Görlitzben, Hennigsdorfban és Siegenben – végezzük. Mi készítjük el többek között az aerodinamikai berendezéseket, az innovatív kocsiszekrényeket és a BOMBARDIER FLEXX Eco forgóvázakat. Ezekkel az alkatrészekkel nagymértékben elősegítjük a vonatok költséghatékonyságát, valamint az utasok kényelmét.”

null

Az új nagysebességű vonatok acél kocsiszekrényeit optimális aerodinamikai adottságok és súly jellemzi, mely jelentősen hozzájárul az energiafogyasztás csökkentéséhez. A kocsiszekrények fejlesztésére a Bombardier hennigsdorfi üzemében, gyártásukra pedig a görlitzi üzemben kerül sor. A projekt menedzselésében mindkét üzem részt vesz. Az ICx szerelvények záró vonatkocsijainak végső összeszerelését a hennigsdorfi üzemben végzik. A vonatonként egy közbenső kocsi végső összeszerelésére is ebben az üzemben kerül sor. A FLEXX Eco forgóvázaknak köszönhetően kisebb lesz a jármű súlya, energiafogyasztása, valamint zajkibocsátása. A forgóvázakat a Bombardier siegeni üzeme szállítja. Az ICx szerelvények gyártása 2013 nyarán veszi kezdetét.

null

Bombardier Transportation
A vasúti technológiák terén globális piacvezető szerepet betöltő Bombardier Transportation a vasútipar legszélesebb termékportfolióját kínálja, emellett a fenntartható mobilitásban új mércét felállító innovatív termékekkel és szolgáltatásokkal jelenik meg a piacon. Az energia-megtakarítás, hatékonyság, gazdaságosság és ökológia négyes jelszavára épülő BOMBARDIER ECO4 technológiák energiát takarítanak meg, védik a környezetet, és javítják a vasúti közlekedés összteljesítményét. A több mint 60 országban jelen lévő Bombardier Transportation központja Berlinben (Németország) található. Több mint 100 000 járműve közlekedik világszerte.

Bombardier
A Bombardier Inc. kanadai székhelyű globális vállalat világelső az innovatív közlekedési rendszerek gyártása terén kezdve az utasszállító repülőgépektől és az üzleti repülőgépektől egészen a vasúti közlekedésben használatos berendezésekig, rendszerekig és szolgáltatásokig. Árbevétele a 2011. január 31-én véget ért pénzügyi évben 17,7 milliárd amerikai dollárt tett ki, részvényeivel a torontói értéktőzsdén kereskednek (BBD). A Bombardier részvényeket a Dow Jones Sustainability World és North America indexek részeként jegyzik. További hírekért és információért látogasson el a Bombardier weblapjára a www.bombardier.com címen, vagy kövessen minket a Twitteren a @BombardierInc címen.

forrás: grayling