Nem is gondolnánk, mennyi széndioxidot bocsátanak ki magukból egyes tárgyak, vagy mennyi széndioxid termelődik különböző rendezvények során, akár a mindennapi levelezésünk közben.

Minden cselekvés, minden esemény, minden személy, egyszóval minden bocsát ki bizonyos mennyiségű széndioxidot, ám ha megfelelő perspektívából vizsgáljuk a kérdést, nagy meglepetés érhet bennünket.

A téma kapcsán a GE egyedülálló kimutatást készített melyben a mindennapi életünket körülvevő dolgok, tárgyak, cselekvések széndioxid kibocsátását egy interaktív, játékos felületen keresztül vizsgálhatjuk meg. Az alábbi link segítségével elérhető interaktív felületen betekintést nyerhet ebbe a kimutatásba, és kedvére szemezgethet a különböző dolgok széndioxid kibocsátásának mennyiségéről a zenei fesztiváloktól egészen az Etna vulkánig.
http://visualization.geblogs.com/visualization/co2/#/volcanoes_etna

Mindnyájan tisztában vagyunk azzal, hogy a legtöbb tevékenység melyet végzünk, minden olyan tárgy, amelyet használunk és még a legtöbb állat is bocsát ki magából széndioxidot élete során. Azt viszont talán kevesen tudhatták, hogy egy London – Tokyo járaton minden utas kapcsán fejenként pontosan 1056 kilogramm széndioxid termelődik, míg egy New York – L.A. repülőjárat utasai csupán 438 kilogramm széndioxid termelést tudhatnak magukénak. A kimutatás ezen kívül ismerteti még velünk a teljes Európai légiközlekedés napi széndioxid termelését is, valamint a londoni Heathrow reptér éves értékeit is.

A téma kapcsán a GE ismét összefogott David McCandless író-dizájnerrel, hogy interaktív adatvizualizációt készítsenek a fentiek szemléltetésére.

Az adatvizualizációval a GE célja az, hogy könnyebben érthetővé tegye az adatokat. Keddi kérdezz-felelek rovatunkban David elmondta: „a vizualizáció nem más, mint az efemer adatoknak, ötleteknek vagy fogalmi elképzeléseknek egy sokkal kifejezőbb mintát vagy formát mutató képpé alakítása grafikai tervezés vagy néha számítási technikák segítségével.”

Mérje meg saját környezetének széndioxid kibocsátását!

* Tudjon meg többet David McCandless-ről
* Olvassa David blogját
* Tekintsen meg több adatvizualizációt a GE Reports weblapon
* Látogasson el a GE adatvizualizációs weblapjára
* Látogasson el a GE által szponzorált, nyílt együttműködés alapján működő adatvizualizációs weboldalra: www.visualizing.org

Mérje fel a probléma nagyságát: A képre kattintva megtekintheti a http://visualization.geblogs.com/ weblapon elérhető adatvizualizációt. A lap megnyitása után a „random” gombot választva megnézheti a különféle összehasonlításokat, illetve az egyes szektorok nevére kattintva megtudhatja, hogy mennyi széndioxidot termel például az energetikai, az élelmiszeripari, a közlekedési szektor, vagy a háztartások.

A GEA GE sokoldalú, globális infrastrukturális-, média- és pénzügyi szolgáltató cég, mely a világ legégetőbb problémái megoldásának elősegítését tűzte ki célul többek között a repülőgépmotor-gyártás, az energetika, a pénzügyi szolgáltatások, az egészségügyi diagnosztika és a televíziós műsorsugárzás területén.  A GE több mint 100 országban tevékenykedik, és több mint 300 000 munkatársat foglalkoztat világszerte.  Bővebb információért látogasson el a cég honlapjára:  www.ge.com.

Forrás:grayling