A légitársaság a 2-es Terminál magas repülőtéri költségeit ellensúlyozza az alacsony költségű beszálló kapuk használatával

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága átköltöztette nyári menetrendjének néhány Budapestről induló járatát a nemrég megnyitott egyszerűsített beszállókapukhoz a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es Terminálján. A Budapest Airport 12 új beszállókaput létesített, hogy lehetőséget biztosítson a légitársaságoknak, hogy hasonló működési költségek mellett üzemeljenek, mint az 1-es Terminál bezárása előtt.

A Wizz Air segített a Budapest Airportnak, hogy elkerüljék az utasforgalom összeomlását. A légitársaság alacsony viteldíjai növelték a keresletet, ezáltal budapesti forgalma 25%-kal nőtt az elmúlt 12 hónapban. A Wizz Air szintén aktív segítséget nyújtott a Budapest Airportnak költségei csökkentésében, amikor beleegyezett, hogy az 1-es Terminálról átköltözik a 2-es Terminálra. Ugyanakkor a légitársaság nem fogadhatta el, hogy a korábbinál magasabb repülőtéri díjakat fizessen a 2-es Terminálon, mert az utasok alacsony árakon szeretnének repülni.

A Budapest Airport 2012-ben beszálló sátrakat létesített, hogy olyan megoldást tudjon kínálni, amelynek költségei az 1-es Terminál repülőtéri díjaihoz közelítenek. A Wizz Air azonban elutasította a sátrak használatát, mivel a rövid tesztidőszak bebizonyította, hogy elfogadhatatlan mértékű kellemetlenséget okozott az utasoknak, és a működési biztonságot sem lehetett egész évben garantálni. A Wizz Air most beleegyezett, hogy 2013 nyarán a Budapest Airport által létesített egyszerűsített beszállókapukat használja, amelyek legalább garantálják a működési biztonságot, rendelkeznek mosdókkal és szellőztetéssel.

Ez a korábbi alacsony költségű sátras megoldáshoz képest előrelépést jelent. Az utasok alacsony viteldíjakat akarnak, hogy ezt biztosítsa, a Wizz Air nyári menetrendjének néhány járatát átvitte az új diszkont létesítményekbe, az összes többi járatánál azonban a hagyományos beszállókapukat használja. A légitársaság reméli, hogy az egyszerűsített beszállókapukat tovább fejlesztik majd, hogy alkalmasak legyenek a téli működésre is. A Wizz Air később fog dönteni arról, hogy a téli időszakban is használja-e majd ezeket az alacsony költségű létesítményeket.

„A Budapest Airport felhagyott az Oktoberfest stílusú sátrak használatával és igyekszik jobb megoldást találni, hogy egész évben alacsony költségű létesítményeket tudjon biztosítani a légitársaságoknak” – mondta Daniel de Carvalho, a Wizz Air vállalati kommunikációs menedzsere. – „Az új, egyszerűsített beszállókapuk nem minden tekintetben kielégítőek, de a 2012-ben elutasított sátrakhoz képest fejlődést jelentenek. Ugyanakkor a Wizz Air elkötelezett amellett, hogy verhetetlen ár-érték arányú szolgáltatást kínáljon utasainak. Célunk, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a kényelem és a viteldíjak között, ezért a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren néhány járatunk esetében a beszállás az új, egyszerűsített kapuknál, fennmaradó járataink esetében viszont a hagyományos kapuknál lesz lehetséges. Az utasok csak rövid ideig tartózkodnak majd az új létesítményekben, a beszállás előtt a repülőtéren tartózkodásuk jelentős részét a SkyCourt utasterminálban töltik majd. Azok az utasaink, akiknek kiemelten fontos a kényelem, helybiztosítással is lefoglalhatják repülőjegyüket (ezek a helyek a gép első soraiban és az extra lábtérrel rendelkező sorokban állnak rendelkezésre), a wizzair.com oldalon kényelmi csomagokat, sőt luxus lounge hozzáférést is választhatnak, hogy még kellemesebb élménnyé tegyék indulásukat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről” – tette hozzá Daniel de Carvalho.