EVENDALE, OHIO – 2011. február 7. – Öt évre szóló értékesítési megállapodást kötött egymással a GE Aviation és az Aircraft Industries cseh repülőgépgyártó vállalat, melynek keretében a cseh fél M601-es és H80-as hajtóműveket vásárol a GE-től. A megállapodás szerint évente legalább 10 darabot gyártanak le a hajtóművekből, amelyek az L410-UVP-E20-as kéthajtóműves, úgynevezett ingázó repülőgépekhez készülnek.

„A GE büszke arra, hogy stratégiai partnerkapcsolatra lépett az Aircraft Industries vállalattal, mely a H80-as hajtóművekre szóló első megállapodásunkat eredményezte az ingázó gépek piacán” – jelentette ki Paul Theofan, a GE Aviation üzleti és általános célú turbólégcsavaros gépekkel foglalkozó részlegének elnöke és ügyvezető igazgatója. „Jelenleg az L410-es gépek döntő többsége Oroszországban, Dél-Amerikában és Afrikában teljesít szolgálatot. Örömmel várjuk, hogy a flotta más régiókban is kibővüljön a GE H80-as hajtóművével felszerelt L410-es gépekkel.”

A H80-as hajtómű lényegesen jobb felszálló teljesítményt nyújt a forró nyári melegben, és nagyobb utazósebességre képes a nagyobb magasságokban, így az ilyen hajtóművel felszerelt L410-es gépek a korábbiak mellett újabb útirányokba is repülhetnek.

Az Aircraft Industries 2012 közepére tervezi befejezni a GE H80-as hajtóműveivel felszerelt L410-es gépek tanúsítási eljárását. Ha meglesz a tanúsítvány, a vállalat a már legyártott, M601-es hajtóművel felszerelt gépek hajtóműveit is H80-as hajtóművekre cseréli. Az első L410-es repülőgép 1969-ben állt szolgálatba. A mai napig több mint 1 100 darab készült belőle. Jelenleg több mint 450 ilyen típusú repülő közlekedik világszerte.

A csehországi Kunovicében található Aircraft Industries (korábbi nevén LET Kunovice) az L410-es repülőgépek gyártására szakosodott. A vállalat az 1930-as évekig vezeti vissza eredetét; ekkor alakult meg ugyanis repülőgép-javító üzemként, mely a II. Világháborút követően minden fajta repülőgép javításával foglalkozott. A LET az 1950-es években új gyárat épített Kunovicében, és 1957-ben tervezte meg az első általános célú repülőgépét. Azóta az Aircraft Industries jelentős sikereket ért el a mezőgazdasági permetező-repülőgépek, az oktatógépek és a vitorlázó repülőgépek gyártása terén, és természetesen az ingázó repülőgépek terén, amelyek gyártására mostanra szakosodtak.

A GE Aviation üzleti és általános célú turbólégcsavaros gépekkel foglalkozó részlege által gyártott M601-es hajtóművek közül jelenleg több mint 1 600 áll szolgálatban; a hajtóművek 30 repülőgépben eddig együttesen több mint 17 millió órát repültek. A H80-as hajtóművet jelenleg a Thrush 510G repülőgépben tesztelik. A tanúsítási tesztet követően üzleti és általános célú, kisegítő és mezőgazdasági repülőgépekben fogják alkalmazni. A H80-as hajtómű az M601-es hajtómű elegáns, erőteljes küllemét ötvözi a GE három dimenziós aerodinamikai tervezési technikáival és korszerű anyagaival, így az eredmény egy, az M601-es hajtóműnél nagyobb teljesítményű, üzemanyag-takarékosabb és tartósabb hajtómű, amelynél nincs szükség időszaki üzemanyag-fúvóka vizsgálatra, továbbá nincs szükség a magas hőmérsékletű részek vizsgálatára sem. A H80-as hajtómű élettartama is hosszabb: 3 600 repülési óra, illetve 6 600 ciklus két nagyjavítás között.  A H80-as hajtóműnél alkalmazott egyszeres vagy kettős működésű légcsavar állásszög változtató mechanizmus lehetővé teszi a különböző légcsavarlapát típusok kiválasztását és használatát.

A GE egyik üzletágaként működő GE Aviation az utasszállító, hadi, üzleti és általános célú repülőgépekbe szánt sugárhajtóművek és turbólégcsavaros-gázturbinás hajtóművek, alkatrészek és integrált rendszerek piacvezető szállítója. A cég által kínált termékek karbantartásáról a GE Aviation globális szervizhálózata gondoskodik. Bővebb információért látogasson el a www.ge.com/aviation weblapra. Tudjon meg többet a GE Business & General Aviation divízióról a http://facebook.com/GEBGA weboldalon. Kövesse a GE Aviationt a Twitteren (http://twitter.com/GEAviation), valamint a YouTube-on ( http://www.youtube.com/user/GEAviation).

Forrás:GE Aviation