Ugyan a tender még csak a közeli jövőben lesz kiírva, ám mi már most körbe járjuk azokat a helikoptereket, amik sikerrel pályázhatnának. Jelen cikkünkben az Agusta Westland cég termékét az AW-139-et vesszük górcső alá.

A közös olasz-brit helikoptergyártó vállalkozás egyik potenciális jelöltje az AW-139.

A lapátokkal együtt 16,66 méter hosszú és 4,95 méter magas szerkezetet 2 darab 1252 kW összteljesítménnyel rendelkező Pratt & Whitney PT6C-67C típusú hajtómű mozgatja. A 6400 kilogrammos maximális felszállósúlyból 2778 kilogramm lehet a hasznos terhelés, ami a pilóta mellett akár 15 fő utas fedélzetrevételét is jelentheti.

Az AW-139-es alapból egy 1562 literes üzemanyagtartállyal rendelkezik ami igény szerint kiegészíthető egy további 500 liternyi kerozin tárolására alkalmas tartállyal.

A gép egyik hatalmas előnye a többi pályázóval szemben a repülési idő, amivel akár 5 óránál is többet tud a levegőben tartózkodni. A repülési idő mellett, a szerkezet végsebessége is impozáns, hiszen a brit-olasz helikopter akár 306 kilométer/órás végsebességet is elérheti.

Az AW-139-est előszeretettel vásárolják milliomos üzletemberek, politikusok, de néhány ország hadereje is rendszerbe állított már több példányt belőle.