A Légirendészeti Parancsnokság teheremelési gyakorlatot tartott 2010 március első napjaiban a Siófok-Kiliti repülőtéren.

Soronkívüli teheremelési gyakorlatot rendelt el a Légirendészet parancsnoka.
A szokásosan csak a “Tavaszi-” illetve az “Őszi Táborban” megrendezésre kerülő tréning előrehozatalának oka, a sajnálatos belvízi helyzet, és a jelentősre prognosztizált árvízveszély volt.
A súlyemelési feladat során a Légirendészet pilótái és műszaki személyzete felelevenítette a már jól ismert fogásokat, majd a hajózó állomány sikeresen levizsgázott (azaz megújította a jogosítását) az embert, idegeket és gépet próbáló feladatból.

Technikai részről egy darab Mi-2-es (R-13) és egy darab MD-500-as (R-501) helikopter vett részt a teheremelési gyakorlaton. Ám a szemfüles repülésrajongók egy hármas köteléket láthattak elstartolni a ferihegyi bázisról. A harmadik gép, az R-504-es lajstromjelű MD pedig egyéb feladatokat hajtott végre Siófok-Kiliti légterében.

A 200 és a 400 kilogrammos gyakorlósúlyokon kívűl, élőerő is kipróbálhatta milyen egy helikopter alatt, egy szál kötélen lógva szemlélni a világot. Ugyanis az árvízi felkészülés nem csak a tárgyak és zsákok rakosgatásának szimulálásáról szólt, hanem extrém esetben a lakosság mentésére is felkészítette az állományt.
A helikopter aljára rögzített kötél végére pedig a Terrorelhárító Szolgálat (TESZ) specialistái kerültek, akik katasztrófahelyzetben a bűnözők begyűjtése helyett, a bajba jutott, házak és fák tetején rekedt emberek megmentésén dolgoznak.

A gyakorlat, a résztvevő felek összehangolt munkájának köszönhetően eredményesen zárult. A kiértékelést követően megállapítható, hogy a rendőrség légi egysége bármikor képes sikeresen bekapcsolódni az árvíz megelőzésébe, és szükség szerint a mentésbe.

A fotókért köszönet a “Művész Úr“-nak!