Hét nappal az első prototípus szűzrepülése után, december 22-én végrehajtotta első felszállását a Boeing “műanyag” repülőgépének, a B787 Dreamlinernek ZA002 jelzésű, második prototípusa.

null

Az első megrendelő, a japán All Nippon Airways (ANA) légitársaság színeire festett példányt helyi idő szerint 9:09-kor emelte levegőbe az everetti betonról a két Rolls-Royce Trent 1000 sugárhajtómű.

“Örömmel és büszkeséggel tölt el minket, hogy az ANA színeiben emelkedett a levegőbe a második példány.” – nyilatkozta Scott Fancher, a B787 program vezérigazgatója. “Ezzel kívánjuk meghálálni a légitársaság bizalmát és kitartását, mellyel termékünket megtisztelte. Mi pedig teljes erővel a jövő évre összpontosítunk, hogy leszállíthassuk az első sorozatban gyártott példányt nekik.”

Randy Neville és Mike Carriker irányítása alatt a két órás repülés során 4000 méter magasságot és 370 km/h-s sebességet ért el a gép, majd 11:10-kor landolt a seattle-i betonon.

A Dreamliner berepülési programjában 6 prototípus vesz majd részt, mindegyik példány külön-külön csak egy bizonyos típusú repüléseket fog végrehajtani.

A cikkért köszönet a HTKA Lapcsoportnak!