Először is bemutatkoznék. Andris vagyok, ifjú padavan, első (és remélem nem utolsó) cikkemet szeretném közzétenni Nektek kedves olvasóknak!
A téma melyet választottam a makettezés. Előrebocsájtom, hogy kizárólag hobbi szinten űzöm az ipart, szóval ne várjatok csili-vili hibátlan, kiállítás szeme fénye modelleket…

Ennek ellenére mindig igyekeztem szépen, és a felszereltségemhez képest viszonyítva jól összerakni az adott makettet. Festékszóró, kompresszor és hasonló speciális felszerelések nélkül építettem őket, van pár darab makett amit a kutyámnak sem adnék olyan ocsmány lett, de ezek többnyire még a kezdeteknél fordultak elő, tizenéves korom elején. (nincs is kutyám, macskám van!)
Az első cikkem főszereplője egy 2. világháborús lengyel felderítő-vadászgép lesz, de előtte elmondanék 1-2 dolgot magamról, illetve arról, hogy is kezdtem el makettezni.

Ha visszaemlékszem makettezős fénykoromra (ezredforduló környékén), talán egy Airfix MiG-21-essel kezdtem, azóta 2006-ra több mint 50 makettet raktam össze, több-kevesebb sikerrel. Ezek között főként a repülőgépek domináltak, de megfordult a gyűjteményemben nem egy harcijármű ill hajó is. Általános sulis voltam, mikor öcsém meglátott egy WW2-es 1:72-es méretarányú romos berlini utcarészlet diorámát a közeli modellboltban, melyet aztán meg is vett. Aztán egyre többet jártunk az akkor nemrég nyílt modellboltba, spanoltunk az ottaniakkal, törzsvásárlókkal és az eladó krapekkal is.

Jött a középsuli, de érettségi évében már alig raktam össze makettet, kedvem is elment, jöttek a csajok, dolgozni jártam suli után mindennap, a suli sem volt közel, korán indultam későn értem haza, hulla voltam szinte minden nap. Ez idő után egyre kevesebb időm lett eme hobbira, de a gyűjtögetés mai napig megmaradt, több ritkaság számba menő makettet sikerült felhajtanom, börzékről, internetről, gyűjtőktől. Szóval most ott tartok, hogy van kb 50-60 kompletten összerakott és kifestett makettem, kb 20 db félig összerakott projekt, és vagy 40 db bontatlan cucc. Ezen makettek 95 %-a 1:72-es méretarányú, valahogy ezek tetszettek meg, elférnek vitrinben is.

1-2 kedvenc amire büszke vagyok: Italeri Kamov-50, Hasegawa Mitsubishi Zero, Academy Messerschmitt Bf-109 E-4, Italeri König Tiger, Esci Stug-3, Hasegawa Sd.Kfz . 9 Famo, 1:350 Revell Russian Typhoon Class submarine, Italeri Ju-52 civil.
És pár érdekesség, melyek még összerakásra várnak: A-model Rutan Voyager, szintén A-model Jak-38 és Ka-52, Italeri Tu-22M Backfire, Hasegawa MiG-25 Foxbat, MAC Distribution MiG-31 Foxhound, Hasegawa Tiger Elephant és végül 2 db Zvezda makett, egy MiG-3 és egy La-5-ös… Ja és elfelejtettem a legdurvábbat; a világ első helikopterét a Roden-től PKZ-2 Osztrák-Magyar Helikopter.

Röviden ennyi, mostanában megtetszettek az utasszállítók is, főleg, hogy szakmám révén és a szakiskola gyakorlati napjaiban, Ferihegyen a jó öreg Tu-154-esen dolgoztunk, Isten nyugosztalja szegényt… Terveim között szerepel egy An -22-es, Tu-154-es, Tu-144-es!!!, Tu-134-es felkutatása, ezek közül úgy tudom a 154-esre árulnak kétféle magyar Malév matricát is, de még nem tudom melyik változatot építsem meg.