AVIONIKA ÉS ELEKTRONIKA:

A helikopter vezető és fegyverkezelő operátor munkájának megkönnyítésének érdekében a fülkét felszerelték a harci repülőgépekből már ismert HOTAS rendszer, helikopterekre specializált változatával, a HOCAS-szal (Hands On the Collective And Stick – kezek a kollektív- és a gázkaron). HUD (Head up Display) szemmagasságú kijelzővel és éjjellátó készülékkel NVG, így képesek harci tevékenységre és a földközeli repülésre minden időjárási körülmény között (és napszaktól függetlenül).

A Rooivalk fejlett és kifinomult navigációs és kommunikációs rendszereket kapott, melyek között megtalálhatóak a francia Thales Avionics nyolccsatornás GPS-e, egy digitális beszédtitkosítóval ellátott VHF/UHF rádió valamint színes, többfunkciós képernyők. A pilóta és a fegyverkezelő tiszt szintén a Thales által gyártott TopOwl célmegjelölővel ellátott sisakkijelzőt visel, mellyel a WSO képes a levegő-levegő és levegő-föld rakéták, valamint a gépágyú céljának kijelölésére. A helikopter orrában lévő kereszt stabilizált toronyban van az önműködő célkereső- és követőrendszer. A helikopter védelmét erősíti az impulzus-Doppler radar és a FLIR (Forward Looking InfRared – előre néző infravörös) szenzor, ez utóbbi berendezés lézeres távolságmérőt, célmegjelölőt és videó-kamerát is tartalmaz.

MEGHAJTÓ RENDSZER:

A Rooivalk meghajtásáról két darab, a francia Turbomeca hajtómű gyár által szállított Makila 1K2 erőforrás gondoskodik. Az eredetileg szállítóhelikopterek számára kifejlesztett gázturbina (a kisebb méret és tömeg miatt) három axiál és egy centrifugálkompresszorát két turbinalapát-sor hajtja meg. A hajtóművek kiömlőnyílásait hűtőlamellák takarják, ezzel is csökkentve a helikopter hőképét, ami harci bevetésben jelentősen növeli a helikopter túlélőképességét.

FEGYVERZETE:

A Rooivalk sokoldalú és hatékony fegyverrendszerrel van ellátva. Az alkalmazott fegyverek között megtalálhatóak a levegő-levegő rakéták (a dél-afrikai Darter vagy a francia Mistral), a levegő-föld rakéták (a dél-afrikai Mokopa, az európai HOT, illetve az amerikai Hellfire), valamint 70 mm-es nem irányított rakéták is. Beépített fegyverként egy egycsövű, 20 mm-es F2 gépágyú áll rendelkezésre, amely 90 fokot képes fordulni másodpercenként (a gépágyúhoz összesen 700 darab lőszer javadalmazható).

FŐBB ADATAI:

Gyártó: Denel Aviation
Típus: támadó helikopter
Hossz: 16,39 m (főrotorral együtt 18,73 m)
Főrotor átmérője: 15,58 m
-Forgószárny által súrolt terület: 190,65 m2
-Magasság: 5,19 m
-Üres súly: 5190 kg
-Maximális felszállósúly: 8750 kg
-Maximális fegyverterhelés: 2091 kg
-Hajtómű: 2 darab Turbomeca Makila 1K2 gázturbina, egyenként 2301 Le maximális teljesítménnyel
-Maximális sebesség: 309 km/h
-Emelkedési sebesség: 13,3 m/s
-Hatósugár: 700 km
-Szolgálati csúcsmagasság: 6000 m

Forrás: HTKA lapcsoport