A méltán híres holland Fokker repülőgépgyár 1935-ben tervezte ezt a kevésbé ismert, de annál nagyobb érdemeket szerzett D.XXI jelzést kapott vadászrepülőgépet.

A légijárművet a Királyi Holland Kelet-Indiai Hadsereg Légiereje (Militaire Luchtvaart van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, ML-KNIL) részére építette a gyár. A tervezés célja, egy kis méretű, olcsó, de erős repülőgép, melynek teljesítménye kielégítette a korabeli követelményeket.

A típus felbecsülhetetlen érdemeket szerzett a második világháború elején a Királyi Holland Légierő és a Finn Légierő kötelékében. Néhány példánya épült a spanyol polgárháború alatt a Carmoli gyárban is, amíg ez a nacionalisták kezére nem került.

A FOKKER D.XXI KIALAKÍTÁSA:

A Fokker D.XXI hagyományos alsószárnyas monoplán volt acélcső szerkezetű törzzsel, melyet részben vászonnal burkoltak. A Fokker tervezési hagyományait követve a gép szárnya fából készült és burkolt mereven rögzített futóművel épült. A repülőgép mozgatásáról egy Bristol “Mercury” léghűtéses csillagmotor gondoskodott, amely egy háromágú légcsavart hajtott. Amikor 1938-ban a típus első példányai a Holland Hadsereg Légi Csoportjához kerültek, ez hatalmas előrelépést jelentett az elavult, nyitott pilótafülkés kétfedelű vadászgépekhez képest. Az új Fokker D.XXI igen erős szerkezetű repülőgépnek bizonyult, zuhanórepülésben alkalmas volt akár a 700 km/h sebesség elérésére is.

A FOKKER D.XXI ALKALMAZÁSA:

1936-ban néhány Fokker D.XXI vadászgépet a Spanyol Köztársaság bevetett a polgárháborúban. Az ML-KNIL ugyan törölte megrendelését, de a Holland Királyi Légiflotta benyújtotta igényét 36 darab vadászgépre, ezt a gyár időben teljesített ahhoz, hogy a gépek még részt vegyenek a Luftwaffe ellen 1940 májusában Hollandiáért folytatott légiharcokban.

Ugyan a gép sokkal lassúbb és fegyverzete is gyengébb volt mint a német Bf 109-é, nagy meglepetésre közelharcban igen eredményesnek bizonyult fordulékonysága miatt. Ugyancsak egyike volt azon kevés vadászgépeknek, melyek követni tudták a Stuka bombázókat zuhanás közben. Sajnos a Luftwaffe számbeli fölénye a Luchtvaartafdeelingal szemben a legtöbb holland Fokker D.XXI megsemmisítését eredményezte a harcok során. Az a néhány gép ami épségben megmaradt a németek hadizsákmánya lett. Sajnos ezeknek a sorsa a harcok befejezése után ismeretlen.

(Folytatjuk!)

Forrás: wikipedia