MJASZISCSEV M-4 (BISON) GYÁRTÁSA ÉS EXPORTJA:

A 3M bombázók gyártását 93 megépített példány után 1963-ban fejezték be. A típust nem került exportra, kizárólag a Szovjetunió alkalmazta, harci cselekményekben soha sem vettek részt. A Szovjetunió megszűnése idején körülbelül még 40 példány állt szolgálatban. Az utolsó repülőgépet – egy M–4–2 légi-utántöltőt – 1994-ben vonták ki az Orosz Légierő állományából.

A Mjasziscsev 3MN–2 alváltozatából alakították ki 1981-re a Szovjetunió űrprogramja számára a nagy méretű és tömegű terhek szállítására alkalmas VM–T Atlant teherszállító repülőgépet. Ebből a változatból mindössze csak 3 példány készült. Egyik példányát felhasználták a földi statikai próbákhoz, a másik két gépet 1982-től használták a speciális terhek szállításra.

A MJASZISCSEV M-4 SZERKEZETI FELÉPÍTÉSE:

Hagyományos középszárnyas konstrukció. A hosszú és karcsú géptörzs kialakítása a hagyományos bombázók példáját követte. Elöl helyezkedett el a túlnyomásos pilótafülke, hátul és a törzs alsó, valamint felső részén a szintén túlnyomásos gépágyú-tornyok. A törzs nagy részét középen a bombatér foglalta el. A repülőgép szárnya erősen nyilazott. A szárnytőben helyezték el a négy darab – oldalanként kettő-kettő – Mikulin AM–3 gázturbinás sugárhajtóművet. Futóműve tandem elrendezésű. A két behúzható főfutó a törzs alatt egy-vonalban helyezkedik el, a szárnyak végén pedig szintén behúzható támasztófutók vannak. A légi-utántöltő változatoknál a kiegészítő üzemanyagtartályokat a bombatér helyére építették be.

FEGYVERZETE:

A típus alapváltozata 9 000 kg hagyományos vagy nukleáris bombateher szállítására volt képes a belső bombaterében. A robotrepülőgépek hordozására átalakított változat külső függesztményként négy db robotrepülőgépet szállíthatott a szárnyak alatt. Önvédelmi fegyverzetként 9 db NR–23 23 mm-es gépágyút, vagy hat db AM–23 23 mm-es gépágyúkat építettek be a törzs felső és alsó részén, valamint a törzsvégen elhelyezett toronyban.

FŐBB ADATAI (MJASZISCSEV M-4):

Hossz: 48,7 m
Fesztáv: 50,53 m
Magasság: 14,1 m
Szárnyfelület: 326,35 m²
Üres tömeg: 79 700 kg
Maximális felszállótömeg: 181 500 kg
Hajtóművek száma: 4 db
Hajtómű típusa: Mikulin AM–3A gázturbinás sugárhajtómű
Tolóerő: 85,75 kN
Legnagyobb sebesség: 947 km/h
Hatótávolság: 8100 km
Utazómagasság: 11 000 m
Tolóerő-súly arány: 0,25

Vége!

Forrás: wikipedia