Lothar von Richthofen

Lothar-Siegfried Freiherr von Richthofen, arisztokrata családban született 1894. szeptember 27.-én, a sziléziai Breslauban. Öccse annak a Manfred von Richthofen bárónak, aki az első világháború legeredményesebb német vadászpilótája volt 80 légi-győzelemmel, és unokatestvére Wolfram von Richthofen tábornoknak. Ő maga az I. világháborús német ászok ranglistáján az 5. helyezést érte el, 40 lelőtt ellenséges géppel.

Katonai pályafutását a német császári lovasságnál kezdte. Akárcsak fivére, Manfred. 1915-ben áthelyezését kérte a légierőhöz, a ( Jasta 11. ) századhoz. 1917-ben a ” Véres Áprilist ” követően, május első hetében, már több mint 3 lelövést jelenthetett elöljáróinak Még ebben a hónapban, összesen 16 légi-győzelmet aratott. Május 7. reggeli óráiban Douai légterében, egységével megütközött a Brit királyi repülőhadtest, elitnek számító 56. századának 11 gépével. Itt személyes párharcot vívott az angolok ászával Albert Ball-al. Ball az összecsapást nem élte túl és gépével az ellenséges német vonalak mögé zuhant. 1918. májusában kitüntették a “Poure le Mérite” ( Blue Max ) keresztel. Utolsó győzelmét 1918. augusztus 12.-én érte el, egy Fokker D.VII fedélzetén. Nem sokkal később egy légi-harc során súlyosan megsebesült A háború befejezése miatt, már nem teljesített aktív katonai szolgálatot.

Az első világégést követően, 1919-ben egy kisbirtokon helyezkedik el. Még ebben az évben megnősült és házasságából két gyermeke született. Később, az újjászerveződő német repülésben, kereskedelmi pilóta lesz. 1922. július 4.-én, a Hamburgból Berlinbe tartó utasokat és postát szállító repülőgépe motorhiba miatt lezuhant. Ő, és utasai sajnos nem élték túl a zuhanást.

Sokak véleménye szerint, tehetségesebb és ügyesebb vadász volt bátyjánál. Bár lelövési statisztikája, ezt nem tükrözi.

Forrás:Wikipedia