A NAKAJIMA Ki-43 SZOLGÁLATI PÁLYAFUTÁSA:

A Nakajima Ki–43 volt a japán császári haderő legelterjedtebb vadászgépe, 20 sentait (repülőszázadot) és 12 chutait (független századot) szereltek fel vele. Az első változat, a Ki–43–I 1941-ben a Ki–43–II 1942 decemberében, a Ki–43–II–Kai 1943 júniusában, és a Ki–43–IIIa 1944 nyarán került rendszeresítésre. A repülőgép sikeresen vállalt oroszlánrészt a Kínában, Burmában, a Maláj-félszigeten, Új-Guineában, a Fülöp-szigeteken, a csendes-óceáni szigeteken és a japán hátországban zajló harcokban.

A Mitsubishi A6M Zero-hoz hasonlóan a Nakajima Ki–43 is légi fölényt élvezett a harcok korai szakaszában Brit Malájföld, Holland Kelet-India, Burma és Új-Guinea légterében. Ez részben a repülőgép kiváló paramétereinek volt köszönhető, illetve, hogy a szövetségesek viszonylag kevés és olyan, részben elavult vadászgéppel rendelkeztek a háború első hónapjaiban az ázsiai és csendes-óceáni hadszíntéren, mint a P-36 “Hawk”, Curtiss P-40, Brewster “Buffalo”, Hawker “Hurricane” és Curtiss-Wright CW-21.

A háború előrehaladtával azonban a vadászgép a Ki–27 “Nate” és A6M “Zero” gépekhez hasonlóan gyenge páncélzata, nem megfelelő konstrukciójú öntömítő benzintankja következtében nagy veszteségeket szenvedett a közelharcokban.

Két géppuskából álló fegyverzete nevetségesen elégtelen volt a komolyabb páncélzattal és fegyverzettel ellátott szövetséges repülőgépekkel szemben. Amint a P-47 “Thunderbolt”, P-38 “Lightning”, P-51 “Mustang”, Corsair F4U, F6F “Hellcat” és a Supermarine “Spitfire/Seafire” későbbi modelljei hadrendbe kerültek, a japánok védelmi harcokra kényszerültek, és legtöbb gépüket gyakorlatlan és tapasztalatlan pilóták vezették. Mindezek ellenére az “Oscar” kiváló manőverező képességével a meggondolatlan szövetséges pilótáknak veszélyt tudott jelenteni még a háború végén is.

1944 októberétől decemberig 17 darab Ki–43 gépet lőttek le légiharcban, a japán pilóták ellenben hét C–47, öt B–24 “Liberator”, két “Spitfire”, két “Beaufighter”, két “Mosquito”, két F4U Corsair, két B–29 “Superfortress”, egy F6F “Hellcat”, egy P–38 és egy B–25 veszteséget okoztak a szövetséges erőknek. A legtöbb japán harci repülőgéphez hasonlóan sok “Hayabusa” repülőgépet vetettek be kamikaze akciókban a háború végén.

A Nakajima Ki–43 légtérvédelmi szerepet töltött be Formosa, Okinava és a japán honi szigetek felett is. A Japánt támogató országok közül néhánynak szállítottak is a típusból, így Thaiföldnek, Mandzsukuonak és a Vang Csing-vej kormánynak. A thai egységek esetenként harcba keveredtek az USAAF repülőgépeivel Dél-Kínában.

(Folytatjuk!)

Forrás: wikipedia