A HAJTÓMŰ HIDEG ÁTFORGATÁSA:

A GTD-350 hajtómű hideg átforgatására, sikertelen indítás esetén az égőtérből a tüzelőanyag kifúvatása, vagy a hajtómű hűtése céljából kerül végrehajtásra.

A hajtómű hideg átforgatását, zárt gyors-leállító csap mellett kell végezni. Az ” indítás-átforgatás ” kapcsolót állítsuk ” átforgatás ” helyzetbe. Az indítótábla működési ciklusának ideje hideg átforgatásnál, 31-35 másodperc ( 48 V-ra történő átkapcsolás nélkül ), ilyenkor nem jut elektromos táplálás a gyújtógyertyára és az indító-tüzelőanyag elektromágneses szelepére / vagyis nincs tüzelőanyag betáplálás az indító fúvókához /.

FIGYELMEZTETÉS:

Zárt gyors-leállító csappal történő hideg átforgatás folyamán, feltétlenül kapcsoljuk be a beszállító szivattyút és nyissunk tűzcsapot!

A GTD-350 HAJTÓMŰ LEÁLLÍTÁSA:

A hajtómű leállítása előtt egy-két percig hűtsük vissza alapgáz üzemmódon a hajtóműveket. Téli időjárási viszonyok között a hajtómű meleg részeinek károsodása elkerülésére, a visszahűtés ciklusát hosszabbítsuk meg, két-három percre.

A hajtómű leállítását a gyors-leállító csap karjának ” Stop ” helyzetbe történő állításával végezzük.

A hajtómű leállításakor hallgassuk meg, nincs-e károsodásra utaló zörej. Mérjük a turbókompresszor forgórészének kifutási idejét, mely értéknek minimum 25 másodpercnek kell lennie. ( A kifutás idejét a gyors-leállító csap karjának az alapgáz fordulatszámról ” Stop ” helyzetbe történő átállítása pillanatától a turbókompresszor forgórészének teljes leállásáig számítjuk ).

A GTD-350 hajtómű 10 percnél hosszabb időre való leállítását követően, a leállás után két perc múlva hajtsuk végre a hideg átforgatást. / IV. szériás hajtóműveknél, már nem szükséges! /

A GTD-350 HAJTÓMŰ HIDEG INDÍTÁSA:

Hideg indítást ( a tüzelőanyag meggyújtása nélküli indítást ) a következő esetekben hajtsuk végre:

  • Az indítás folyamatában résztvevő rendszerek működésének ellenőrzésekor.
  • A turbókompresszor, indítómotor-generátorral tápáramforrásról történő felpörgetésének meghatározásakor.
  • A hajtómű konzerválásának és kikonzerválásának végrehajtásakor.

A hideg indítás ugyanolyan sorrendben történik, mint a hajtómű szokásos indítása, de a tüzelőanyag meggyújtása nélkül. Végrehajtható mind nyitott, mind zárt gyors-leállító csap mellett.

ZÁRT GYORS-LEÁLLÍTÓ CSAPPAL:

  • A turbókompresszor, indítómotor-generátorral, tápáramforrásról történő felpörgetési fordulatszámának meghatározásánál.
  • Az indító-gyújtó berendezés gyújtógyertyájának ellenőrzésénél.
  • A hajtómű kikonzerválása utáni átfúvatásánál.

NYITOTT GYORS-LEÁLLÍTÓ CSAPPAL:

  • A hajtómű be- és kikonzerválásakor.
  • Az indítás folyamatában résztvevő rendszerek működőképességének ellenőrzésekor.

FIGYELMEZTETÉS:

A hideg indítás gyors-leállító csappal történő végrehajtásakor, a gyújtó berendezés táplálását ki kell kapcsolni. / A kisfeszültségű vezetéket le kell csatlakoztatni a gyújtó berendezésről. /

MEGJEGYZÉS:

A hideg indítás nyitott gyors-leállító csappal történő végrehajtása után, végezzük el a hajtómű hideg átforgatását.

Vége!