Nézzük mi történik repülés közben. Minél gyorsabban repül a helikopter, annál kevesebb levegő áramlik a farokcsőre, és annál ferdébb szög alatt. Tehát csökken a keletkezett erő, pedig a nagyobb forgószárny teljesítmény miatt, nagyobb a szükséges ellennyomaték.

null

Azonban a helikopter vízszintes sebességével növekszik a függőleges vezérsíkok stabilizáló hatása. A kormányzásban segít, hogy a pedálok – a fentieken kívül – vezérlik a függőleges vezérsíkok beállítási szögét is, maximum 29 fokig. Ez különösen fontos autorotációnál, ahol – mint az nyilvánvaló – alapvetően nincs lefelé nyomott levegő áramlás.

Előnyök

• Alacsony zajszint
A NOTAR® rendszer egyik nagy előnye, hogy a külső zajszint jelentősen lecsökkent. Ezzel a rendszerrel szerelt helikoptereket a leghalkabb helikopterként hitelesítették. A hagyományos helikopterekhez képest, amelyeknél forgószárny és faroklégcsavar lapátvégein kialakuló örvénylés egymásra hatása miatt nagy a zaj, 50%-al alacsonyabb a zaj, szintje.

• Megnövelt biztonság és megbízhatóság
A helikopter események egy részét a faroklégcsavar idegen tárggyal ( pl. fa, villanyvezeték, földhányás stb. ) való ütközése okozza. Mivel nincs faroklégcsavar, így ennek a kockázata megszűnik és közelebb repülhet a tereptárgyakhoz. A helikopteres személyi sérülések jelentős része a faroklégcsavartól ered, mert a helikoptert megközelítő személyek nem észlelik a forgó lapátokat és belegyalogolnak. Itt erre nincs lehetőség.

• Csökkentett vibráció
Mint a zaj esetében, itt is hiányzik a forgószárny és faroklégcsavar lapátvégein kialakuló örvénylés egymásra hatása, ezzel jelentősen csökken a vibráció.

• Csökkent a szélirány érzékenység
A szélirányra kimondottan érzékeny faroklégcsavar hiánya miatt a NOTAR® rendszer le-hetővé teszi a 30 csomós oldal vagy hátszelet és 80%-al kevesebb pilóta-beavatkozást igényel.

Hátrányok

• Hatékonyság
A NOTAR® rendszer nem annyira hatékony mint a faroklégcsavar, és emiatt a helikopternek teljesítményáldozatot kell hoznia.

• Manőverező képesség
Alapvetően a helikopter fürge és stabil, de nagy repülési sebességnél a faroktartó cső körüli áramlás megváltozik és a Coandă hatás megszűnik. A H-formájú vezérsík gyors repülésnél kellő stabilitást biztosít és a hagyományos kormányfelületek megfelelő ellennyomatékot hoznak létre. Ennek eredménye képpen, bizonyos sebesség felett nehéz lehet a forduló végrehajtása, mert a nagy felületek miatt a függőleges vezérsík korlátozza az oldalirányú mozgást.

• Aerodinamika
Továbbra is megmarad a faroklégcsavarokra jellemző oldalra irányuló erőhatás, ami a helikoptert oldalra „húzza” vagy megdönti.

(Vége)