A 2005-ös svédországi Mi-2 balesetre gondolom mindenki emlékszik, már csak azért is mivel akkoriban minden tv csatorna hírműsora lehozta a sajnálatos eseményt.
null

A sztori egyszerű. A család kitalálja, hogy a 100 éves nagyfatert meglepik egy helikopteres repüléssel, vagyis pontosabban légiúton szállíttatják az öreget a Heby névre hallgató település idősotthonából a stockholmi ünneplésre. Sajnos azonban nem számoltak a gyönyörűen fényezett légijármű fakezű pilótájának idiotizmusával. A híradások szerint, Carl Zetterlund a fiával, unokájával illetve 7 éves dédunokájával kelt volna útra, azonban a sors illetve egy belógó faág ebben megakadályozta. Szerencsére nagyobb sérülés nélkül kászálódtak ki a szerencsétlenüljártak a litván lajstromú, svéd tulajdonban lévő szerkezetből.

A gép utasait az uppsalai egyetemi kórházba szállították, ahol a 100 éves bácsika napokkal később a hatalmas stressz miatt elhalálozott.

Az esetet egy helyi tv csatorna emberei filmezték le, nem gondolván arra, hogy a felvenni kívánt jelenetek órákkal később bejárják majd az egész világot.

No, de miért is túrtam elő egy közel 3 éves felvételt? Csupán azért, mert mostanság jutott el hozzám az az információ, hogy az összetört, de azóta már megjavított Mi-2-es korábbi éveiben a Magyar Honvédségnél szolgát, 8914-es lajstrommal. Majd 1997-ben eladták, HA-BGP jelölést kapott, s évekkel később a svédeknél kötött ki.

null

null