2010. január 10-én ünnepeljük a magyar repülés kezdetének 100 éves évfordulóját, az ezen a napon Adorján János aviátor által végrehajtott sikeres felszállás emlékére.

Eme jeles évforduló alkalmából a Magyar Repüléstörténeti Társaság (MRT) 2010. január 9-én jubileumi, nyilvános repüléstörténeti konferenciával egybekötött ünnepséget és sajtótájékoztatót rendezett a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MKM) dísztermében, melyre az “aerofriends.hu” csapatát is meghívták. (hálás köszönet érte!)

A délután programjában, napjaink magyar repülésének meghatározó személyei szerepeltek, illetve mondtak beszédet (a teljesség igénye nélkül) hazánk repülésének múltjáról, jelenérő és jövőjéről:

– Fekete Tamás repülő őrnagy: szd. pkh. Gripen pilóta

– Tóth György: Wizz Air főpilóta

– Bakos József: HungaroControl légiforgalmi igazgató

– dr. Túri Péter: Magyar Légimentő Nonprofit kft. ügyvezetője

– Rács Tamás: OMSZ. főpilóta

– Imreh Lajos: Forgószárny kft. ügyvezetője

– Botta András mk. ezredes: A Magyar Légirendészeti Parancsnokság parancsnoka

– Voloscsuk András: Corvus Aircraft kft. igazgatója

A rendezvény második felében az egybegyűltek levonulhattak az MKM kupola csarnokába. Itt megtekinthető és fotózható volt a Corvus Aircraft kft. Phantom típusú repülőgépe, illetve annak a gépnek a replikája, amellyel Adorján János végrehajtotta történelmi repülését.

A rendezők szerintem maguk sem gondolták, hogy ekkora lesz az érdeklődés az ünnepségre, mert sajnos sok látogatónak nem jutott ülőhely, illetve páran a múzeum dísztermének ajtajából lehettek csak szem- és fültanúi az eseményeknek.

Ettől függetlenül nagyon dicséretes és követendő példa, hogy a légierőnkön kívül, más is számon tartja a magyar repülés jeles évfordulóit.