Peking, 2013. november 13. – A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága* ma bejelentette, hogy vásárlási és visszlízing megállapodást kötött a CDB Leasing Co. (CLC) vállalattal hat darab új Airbus A320-as repülőgép finanszírozására. A mai listaáron 164 milliárd forintra értékelt gépeket a tervek szerint 2014-ben és 2015-ben szállítják le.

“A Wizz Air és a CDB Leasing finanszírozási megállapodása újabb járatindítási lehetőségeket biztosít a Wizz Air számára, hiszen általa a légitársaság újabb hat repülőgép beszerzését tudja finanszírozni. Ezzel a Wizz Air rendelkezik majd Európa legfiatalabb flottájával.” – mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és magyar-kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos.

„Elégedettséggel tölt el minket, hogy a Wizz Air és a magyar-kínai üzleti kapcsolatok is egy újabb mérföldkőhöz érkeztek el. Ez a mi második repülőgép lízing tranzakciónk a kínai finanszírozási piacon. Nagy várakozással tekintek a CDB Leasinggel való hosszú távú, sikeres együttműködés elé. Ennek a hat új gépnek az üzemeltetésével megerősítjük piaci pozíciónkat Európában, kiszolgálva a korábban bejelentett útvonal és bázis hálózatunk expanziójából adódó igényeket. A CDB Leasing vállalatnak szeretnénk köszönetet mondani a Wizz Air irányába megnyilvánult támogatásért és bizalomért” – értékelte a megállapodást Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója.

„CDB Leasing a legnagyobb kínai lízingvállalat, mind a jegyzett alaptőke, mind az eszközérték alapján. A teljes repülőgép eszközértéke alapján a világ 10 legnagyobb légiközlekedési lízing vállalata közé tartozik. A hat darab A320-as gépre vonatkozó vásárlási és visszlízing együttműködésünk pedig egy újabb mérföldkövet jelent globális üzleti jelenlétünkben. A Wizz Air és a CDB Leasing közös projektjével egy tökéletes partnerkapcsolat jött létre, és közösen dolgozunk a légiközlekedési iparág fejlesztésének népszerűsítésén” – fogalmazott ChongWang, a CDB Leasing elnöke.

A Wizz Airről

A Wizz Air Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága*, 45 darab A320 Airbus-ból álló flottát üzemeltet 18 állomásról, több mint 280 útvonalon, több mint 90 desztinációval, 35 országba. A Wizz Airnél több mint 1700 szakember biztosítja a magas színvonalú szolgáltatást és a nagyon alacsony árakat, aminek köszönhetően 2012-ben több mint 12 millió utas választotta a légitársaságot.

*Forrás: Innovata, a menetrendszerinti járatok ülőhelykapacitása alapján, egy év alatt 2013. március 1-jével bezárólag (2013-as pénzügyi év) illetve hat hónap alatt 2013. szeptember 30-ával bezárólag (2014-es pénzügyi év első félév). Közép- és Kelet-Európa régiója Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Csehországból, Észtországból, Fehéroroszországból, Horvátországból, Koszovóból, Lengyelországból, Lettországból, Litvániából, Macedóniából, Magyarországból, Moldovából, Montenegróból, Oroszországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából áll.

A CDB Leasing Companyról

A CDB Leasinget Shenzen Leasing néven 1984-ben alapították. 2008-ban a Kínai Fejlesztési Bank (CDB) lett a legnagyobb tulajdonosa, miután 7 milliárd jüant fektettek a vállalatba. A vállalat az új tulajdonos szerepvállalásával nyerte el jelenlegi működési formáját, és ekkor nevezték át CDB Leasingre (CLC). Jelenleg a CLC-nek van a legnagyobb eszközértéke a lízing és finanszírozási cégek között Kínában. A CLC fő profilja a repülőgép finanszírozás (26,4 százalék), bár más iparágakban is jelentős szereplő. Az általuk finanszírozott repülőgép flotta összértéke 6140 millió dollár, amelynek köszönhetően a cég Kína legnagyobb, míg a világ 10. legnagyobb finanszírozó vállalata.