A SUPERMARINE SWIFT PÁLYAFUTÁSA:

A Swift repüléseit szerencsétlen módon sorozatos tragédiák kísérték. Az F 1 még a rendszeresítésének évében lezuhant és katasztrófát szenvedett, sajnos ugyanez történt az F 2-vel is, amit később a helyére állítottak. A RAF a Swift összes vadászrepülőgép változatát rövid szolgálat után kivonta és a sokkal megbízhatóbb Hawker Hunter vadászgéppel váltotta fel.

Az FR 5 volt az utolsó Swift variáns, mely a RAF-nál szolgálatban maradt, ezt a Hawker Hunter FR.10-el váltották le. Az FR 5-ös típust alkalmasnak minősítették feladata ellátására és a RAF Németországban alkalmazta a hidegháború évei alatt. A Swift harci bevetésére soha nem került sor a RAF kötelékeiben.

A Supermarine Swift egy sor sebességi rekordot döntött meg, 1953. szeptember 26-án a WK198 jelzésű F 4 Mike Lithgow vezetésével Líbiában abszolút sebességi világrekordot ért el 1187 km/h sebességgel, ez azonban nem volt hosszú életű, mivel nyolc nappal később egy amerikai haditengerészeti vadászgép, a Douglas Skyray megdöntötte. A Swift volt az utolsó, sorozatban gyártott brit repülőgép, mely ezt a rekordot elérte. (A Fairey Delta 2 kísérleti repülőgép volt).

Az előzetesen megrendelt 497 Swift-ből, kevesebb mint kétszázat gyártottak le. 1956-ban néhány Swift-et Ausztráliába szállítottak a Buffalo hadművelet keretében, melyeket különböző távolságban helyeztek el egy atombomba robbantási kísérlettől.

Bár a Supermarine Swift fejlesztése során több hiányosságot sikerült megnyugtató módon megoldani, a programot végül leállították és az azonos célra tervezett Hawker Hunter-rel váltották fel.

FŐBB ADATOK: (Supermarine Swift FR Mk 5)

Személyzet: 1 fő
Hossz: 12,88 m
Fesztáv: 9,85 m
Magasság: 4,02 m
Szárnyfelület: 30,5 m²
Üres tömeg: 6094 kg
Legnagyobb felszálló tömeg: 9381 kg
Hajtómű: 1 db Rolls-Royce Avon RA.7R/114 gázturbinás sugárhajtómű
Tolóerő: 31,9 kN
Tolóerő utánégetővel: 42,0 kN
Legnagyobb sebesség tengerszinten: 1148 km/h
Hatótáv: 1014 km
Csúcsmagasság: 13 960 m
Emelkedési sebesség: 74,5 m/s
Fegyverzet: 2 × 30 mm-es ADEN gépágyú és előkészítés rakéták és bombák felfüggesztésére

Forrás: wikipedia